Instruktörer

Våra instruktörer

Uppsala Aikido har en grupp erfarna instruktörer, som med stor entusiasm och färdighet bidrar till att klubben växt till en av landets största. De flesta är engagerade i vår omfattande barn- och ungdomsträning, som i mångt och mycket är fundamentet för vår verksamhet.

Cenneth Sparby – 7 dan shihan

Började träna aikido för Ichimura-sensei i Uppsala hösten 1976, och har även haft Kobayashi-sensei, Nishio-sensei och Takemori-sensei som lärare och inspiratörer. Hösten 1983 tillbringade han i Tokyo, med träning på Hombu Dojo samt hos Kobayashi-sensei och Nishio-sensei – den första av flera träningsresor till Japan.

Under åren har Cenneth även hållit seminarier utanför klubben, bland annat i St Petersburg, rumänska Constanta och tjeckiska Plzen och Prag. Även läger i Kapstaden, Buenos Aires, Reykjavik, på ön La Reunion och i Peru.

”För mig handlar aikido om passion, lust och att ha roligt. Min ambition är att inspirera andra att förnimma samma känsla. Träningen är ett sätt att skapa fokus och balans – i samverkan med min partner.”

Cecilia Ralfe-Stelander – 7 dan shihan

Cecilia Ralfe började träna aikido 1969 för Ichimura-sensei. Sedan för Nishio-sensei, som inbjöd henne att följa med på en träningsresa resa i södra Japan, samt senast för Takemori-sensei. Hon har instruerat och med varierande framgång visat på jämställt ledarskap i Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Tjeckien. Budintresset har gjort att hon har tränat jiu-jitsu, iaido och kendo samt lite jodo och naginata vid sidan om aikidon. Grundträning är viktig och tar aldrig slut – det kommer nya insikter hela tiden …

“Ju längre man tränar aikido desto enklare och naturligare blir det… som en gammal sensei i Hiroshima sa till mig: aikido is one”

Sven Lundqvist – 5 dan shidoin

Sven började träna aikido 1986 för Ichimura-sensei. Samma år började en ny period i klubben då Ichimura-sensei lämnade Sverige och Nishio-sensei inledde sina regelbundna sommarläger i klubbens regi. Det var en spännande och omtumlande tid, men samtidigt enormt inspirerande. Han började snart också träna iaido som blev en lika stor träningsinspiration.

Sven fascineras av den ständigt växande infallsvinkeln i aikido, där det finns mer att upptäcka hela tiden. Inte minst tycker han att aikidons pedagogiska modell är oöverträffad – samspelet som metod för kampen. Sven drivs av både träningsglädje och sökande efter ökad förståelse för rörelserna. Som instruktör hoppas han att han lyckas förmedla detta.

”Allt man lyckas lära sig inom träningen är bara ett avstamp för nästa nivå av kunskap. Jag undrar alltid vad som väntar runt hörnet.”

Per Erik Stendahl – 3 dan fukushidoin

Elisabeth Ronne – 3 dan fukushidoin

Patrick Livbom – 3 dan fukushidoin

Robert Ekblom – 2 dan fukushidoin

Robert började träna 1997.

Det han mest gillar med aikido den är helt fri från tävling och konkurrens. I en värld där vi ständigt och jämt mäts mot andra erbjuder aikidon en tävlingsfri zon.

Robert vill förmedla rörelseglädjen i aikido i kombination med den traditionella japanska kampkonsten. Den underbara paradoxen där fred och harmoni möter stridstekniker.

Framförallt gillar Robert aikidons vapentekniker och relationen mellan modern aikido och traditionell budo (kobudo). Robert tränar också iaido i Uppsala iaidoklubb.

Gunnar Rauséus – 2 dan

Jonas Back – 2 dan

Jonas började träna aikido 1994, efter flera år borta från träning så är han sedan 2010 åter aktiv och instruktör för den avancerade ungdomsgruppen.

“En viktig del av aikido för mig är att det är ett sätt att för en kort stund fokusera på nuet när mycket annat vill ta uppmärksamhet.”

“Som instruktör gillar jag att utmana gränserna för vad vi tror att vi kan och se glädjen när det går från att vara svårt till enkelt.”

Sofia Lundgren-Gholiah – 1 kyu

Sofia började träna 2009, med uppehåll mellan 2010 och 2013.

Sofia fastnade för aikido för att det inte finns några tävlingar – och därmed inget elitsatsande. Det leder till att alla tränar med samma härliga känsla av att det ska vara roligt. Alla tränar tillsammans, högt och lågt graderade, med fullt utbyte från båda sidor. Den fredliga tanken i att leda bort attack med att flytta på sig istället för att attackera tillbaka tilltalar också.

“Som instruktör vill jag förmedla känslan i de mjuka flytande rörelserna och den optimala träningen detta ger för hela kroppen. Jag är noga med detaljer och tycker om att förfina tekniker.”